skip to Main Content

150 höjdmeter konst

Gårda Vesta blir Sveriges, förmodligen världens högsta konstgalleri. I husets båda trapphus låter vi nio framstående konstnärer skapa en inspirerande resa för både kropp och sinne. Konstverkens gemensamma nämnare är naturen som tolkas fritt genom olika stilar och tekniker. Se filmen där konstnärerna berättar om processen att förvandla trapphusen till ett galleri.

Konstens uppgift är att inspirera och göra det mer intressant att välja trapporna. Men den ska också väcka tankar, känslor och kommunikation mellan människor. Det blir en stimulans som påverkar såväl kroppen,  sinnet och det sociala.

Det här är våra konstnärer.

Carolina Falkholt

Carolina Falkholt är främst känd för sina monumentala, platsspecifika och improviserade muralmålningar. Utöver spraymåleri och teckning arbetar hon med skulptur, performance, text, musik och video, och hon är verksam musiker. Bild, musik och performance bildar ofta en enhet. Genom sin frispråkighet och sina motiv som har semiotiska inslag av kroppskaraktär som ögon, kön eller handgester baserade på handalfabet och teckenspråk är hon känd som en kontroversiell och starkt engagerad konstnär. Hennes verk visas regelbundet i både separat- och samlingsutställningar och hon finns representerad i flertal offentliga samlingar. Internationellt har hon på senare tid gjort stora målningar i bla USA, Azerbajdzjan, Albanien, Jordanien, Finland, Ryssland och Egypten.

Valeria Montti Colque

Valeria Montti Colque arbetar med berättelser och bygger upp bildvärldar med inspiration från vardagslivet, naturen, myter, religioner, samhället, arv och populärkultur. Hennes verk innehåller ofta symboler och metaforer. Hon blandar tekniker, material och uttryck, så som teckning, måleri, collage, performans och jobbar ofta kollektivt.

 

Tommy Dwane

Tommy Dwane är en av de första graffitimålarna i Sverige. Han kommer ursprungligen från Göteborg men bor och är verksam konstnär i Stockholm och Berlin. Dwane arbetar med graffitins identitetsskapande och maniska inslag, att repetitivt skriva sin signatur. I boken ”Writing my name until it matters” har fotografen Alexander Pihl följt hur Dwane skrivit målningar under två års tid. Dwanes måleri kännetecknas av en upplösning av graffitins formspråk. En tät och suggestiv bildvärld av starka färger och detaljerade former. Organiserade abstrakta objekt som först övertygande verkar föreställa något, men vid närmare anblick återgår till tolkningsfrihetens trygghet.

Anders Sunna

Anders Sunna är en bildkonstnär med olika dimensioner av stilar, verksam och bosatt i Jokkmokk. Han använder konsten som en politisk agitator ända sedan tonåren och gör det fortfarande. Hans stora målningar, installationer och performancehandlingar handlar om förtrycket han upplevde med sin familj och deras rättigheter. Genom sin konst uttrycker han mångfalden av känslor han inte kan förmedla i ord. Känslor som är rotade i de övergrepp som det samiska folket har utsatts för och fortfarande tvingas brottas med. Han har haft ett stort antal utställningar nationellt som internationellt och kommer vara med i Venedig biennalen 2022.

Nina Bondeson

För Nina Bondeson  är all konst språk och hennes bildspråk tar sig fram genom föreställande, berättande bilder och hon deltar med de bilderna i en konsttradition som pågått i tusentals år. Bildberättelserna i den traditionen gestaltas utifrån konstnärens erfarenheter och egenheter och uttolkas utifrån betraktarens erfarenheter och egenheter. Nina intresserar sig för kommunikationen i bildberättelsen. Olika erfarenheter från konstnär och betraktare möts i bilden. Konstens utseende och uttryck är inget man behöver vara sams om. Tvärtom. Man kan tycka tvärtemot sin bästis, sin käresta eller chefen. Konstens stora mångstämmighet ger oss bra möjligheter att fundera över tillvaron och träna på att vara oeniga utan att bli fientligt inställda mot varandra.

Peter Köhler

Det finns en direkthet som är genomgående i allt Peter Köhlers material. Han undviker att skissa och improviserar sig hellre fram. Han försöker att vara öppen och lyhörd. Inspiration kommer till stor del från hans vardag. Resor och platser han besökt, från olika möten med människor. Likaså från det outsagda, det folkloristiska, den mörka sagan och framför allt fantasin. Dagsaktuella händelser och känslan av en allt mer komplicerad framtid.

Ossian Eckerman

Ossian Eckerman är bildkonstnär från Stockholm som arbetar med muralmåleri och textilakollage. I Ossian konst är gränsen mellan det figurativa och det abstrakta flytande. Det blir en balans mellan det spontana och det medvetna. Konstnärskapet tar sig olika uttryck genom utforskandet av nya material och resultatet blir färgrika bildvärldar.

Christofer Svedjeby

Christofer arbetar under namnet Sagie och är en graffitikonstnär och målare som varit aktiv sedan mitten av 90-talet. Christofer behärskar flera olika stilar, allt från klassisk graffiti till realistiska motiv med mycket inslag av djur och natur, gärna fåglar, blommor, och gillar att få in naturen i en urban miljön. Han kommer ursprungligen från Karlstad men är numera verksam i Göteborg.

Johanna Dahlberg

Johanna, eller N.o.o.d.l.s som är hennes alias, är en ung konstnär baserad i Göteborg. Hennes motiv speglar ofta mystik och det existensiella. Djur, väsen och växtliv rör sig i det lekfulla med inslag av mörka undertoner.

Back To Top